Eeen çok soru aldığım konuyu buraya uzuuun uzun yazmaya geldim. Biliyorsunuz ki kızım tam bir mama bebeği bu yüzden kimse Ela’ya “çiğ süt emmiş” diyemeyecek 🙂 En başından beri anne sütü alamayacağını bildiğimiz için hazırlığımız da buna göre oldu.
Ama mamaya karşı bir ön yargı var ki, bebeğime mama vermek zorunda kaldığım için bazı anneler tarafından bi taşlanmadığım kalıyor. Ey çılgın anneler; bebeğine mama vermek zorunda kalan bi sürü anne var ve emin olun ki içimiz kan ağlıyor bunu yaparken. “ıyy mama,asla! tü kaka!” gibi ifadeler kullanırken biraz dikkat. Çünkü o kadın zaten bebeğini memeden beslemek, doyurmak için herşeyini verecektir. Ben görmedim “göğüslerim sarkıyo cicim o yüzden emzirmiyoruuaam” diyeni. Varsa da onlar anne olmasın zaten. Sırf bu konuyla ilgili çektiğim acıyı “lohusa depresyonu” yazımda yazmıştım. Lütfen bebeklerimizin en hassas noktamız olduğunu biliyorsunuz, bunu bile bile yaralamayın anneleri.
Bu yazıyı da benim gibi mama ile, biberon ile beslemek zorunda kalan anneler için yazıyorum. Ama yazıyı okurken unutmamalı ki her bebek farklıdır.
Biberonun temizliği en önemli konuydu benim için. “Amaan tencerede kaynatıver” diyenler oldu da bilmiyolardı ki ben onu ocakta unutup evi yakacak potansiyele sahibim. Daha yakmadan kurabiye yapmışlığım yok 🙂
Biberonları her kullanımdan önce avent fırça ve biberon deterjanı ile temizliyorum. Nuk’tan hiç memnun kalmadım su gibi, ve hiç hoş kokmuyor. Bunların dışında friendly organik deterjan da kullandım ama onun da kokusu bi garip geldi. Baby&Me bence çok iyi.
Sterilizatör olarak da Avent tercih ettim biberon tercihimden dolayı. Biberonları emzikleri, diş kaşıyıcılarını steril ediyorum, bi ara abartıp mama kaşıklarını da steril etmeye kalktım ama onlar eridi 🙂 ek gıdaya geçtiğimizde de kaşıkları tabakları da buna girecek. İçi yeterince geniş.
Şu ana kadar 4 çeşit mama denedim. Sonuçta Ela’nın bünyesini tanımam gerekiyordu. Bu yüzden kullandığımız biberonları, emzikleri, ve mamayı kimsenin önerilerine bakmaksızın “deneme yanılma” yöntemi ile buldum. Çok fazla soru ve yorum aldığım için söylüyorum. Mama suyunun sıcaklığı “mamaya göre” değişiyor. Biz yeni doğduğunda Sma ile başladık. Ama bi süre sonra kabız yapmaya başladı. Herkesin önerisi mamaya zeytinyağı eklemem yönündeydi ama ben yeni doğan bir bebeğin sindirimi zeytinyağı gibi ağır bi besini kaldıramayacağını bildiğim için asla denemedim. Onun yerine 2 günde bir Hipp combiotic verdim. Kabızlık geçince sma’ya devam ettim. Ama 3 aylık olduğunda kakası yeşil renk almaya başladı. Bu kez similac denedim. Bi ara uzun bir süre Golden Goat kullandım. Kısaca bizde mamaları Ela’nın kakası belirliyor 🙂 Şu anda Hipp combiotic kullanıyoruz. 120 cc içiyor ve hala 3 saatte bir acıkıyor. Arayı uzatamadım maalesef. Hipp mamayı içindeki laktik asit kültürlerinin zararlı etkisinden kaçınmak için kaynar suda hazırlamamak gerekiyor. Bu yüzden mama hazırlarken ezbere davranmamak gerekiyor. Arkasındaki hazırlama talimatına katı şekilde uymak ve kullanılmayan mamayı mutlaka dökmek gerekiyor.
Mama suyunu cam çaydanlıkta kaynatıp yine cam şişede muhafaza ediyorum. Mama hazırlayacağım zaman suyu için yine avent’in biberon ısıtıcısını kullanıyorum.
Biberon seçimim en baştan beri Avent cam biberondu. Mama içerken havayı aynı zamanda dışarı atan kapağı ve emziğini kavrama şeklinden dolayı çok yerinde bir karar olmuş. Ama herkes gibi Suavinex ürünlerinin aşırı güzelliklerine kapılıp bu pembe biberonu da aldım. Yenidoğanken ne cukcukladığını anlamayan Ela 2 aylık olduğunda artık bu biberonla içmek istemedi. Emzik kısmı bi tuhaf çünkü.
Dediğim gibi deneme yanılma yöntemini biberonda da uyguladım. Nuk’un emziği de Suavinex gibi olduğundan dolayı kesinlikle içmedi. Ayrıca ince uzun yapısı sterilizatöre de girmedi. Çok gereksiz bir biberon. Yoomi biberonu da pek çok kez yazdım instagramda. İçinde şarj olan bir aparatı sayesinde dışarıda çok rahat ettik. Kaynar suda ya da mikrodalga fırında sarj edip çantaya atıyorum dışarıda mamayı hazırlayıp aparatın düğmesine basıyorum. Mama içinden geçerken bebeğin içme ısısına getiriyor. Nerde ısıtıcam ne halt edicem derdi kalmıyor. Ayrıntılarını bu videoda bulabilirsiniz. İnstagramda @yoomibiberon sayfasından da alabilirsiniz.
Dr. Brown biberonu kolik bebekler için hava yutturmadığından dolayı şiddetle tavsiye etseler de ben nefret ettim. Bence avent ile aynı miktarda hava yutturmuyor. Ve temizliği tam bir işkence yöntemi. İçindeki minik parçalar cinayet sebebi. En sonunda kırdım da rahatladım 🙂
Ela 4 aylık olana kadar sadece cam biberon kullandım. Ama artık tutmak istediği için, biraz da tutma becerisini güçlendirsin diye hafif olan polipropilen (pp) malzeme avent biberon aldım.
Dışarıda mama kısmına gelirsek, büyük termosu uzun yollar için küçük termosu daha kısa vakitler için kullanıyorum. Küçük pandalı termos “the company” mağazasından. Bölmeli mama kabı da evde ve dışarda en büyük kurtarıcım. Çünkü gece uyku sersemi kaç ölçü mama attığımı unutuyorum. O yüzden bölmelere kullandığımız kadar mama miktarını hazırlıyorum. Gün içinde ve dışarda koca mama kutusuyla uğraşmıyorum. Soldaki turuncu kapaklı olan “tupperware” üç bölmeli mama kabı. Ağzı biberona daha rahat giriyor. Sağdaki mavi kapaklı dört bölmeli mama kabını ebebek’ten aldım.
Ela’nın inadı tuttuğu zaman mamayı içmiyor o yüzden dışarda hazırladığım mama soğumasın diye zara home’dan böyle bi ısı yalıtımlı çanta almıştım sıcak tutmasını sağlıyor. Avent’in yine biberonları için uygun ısı koruyucu kılıfları var.
Avent soothie emzikleri özellikle yurtdışında ve Amerikada hastanede yenidoğan bebeklere verdiklerini duyunca yana yakıla aramış ve en sonunda Eminönünde Havuzluhan’da bulmuştum. Gerçi sonra ebebek de satmaya başladı. Evet şekilleri çok tatlış. Yenidoğan ağız yapısı için de çok uygun ama çok ağır be gülüm. Bebek onu tutamıyor ki. Daha doğrusu Ela tutamadı. Durmadan başında bekleyip ağzına geri tepmek gerekiyordu. Hoş hala emzik tutamıyor 🙂 Aman alışsın diye bi derdim de olmadı. Uyanıkken hiç bi şekilde vermiyorum zaten. Oyunlar ile oyalanıyor. Uyurken veriyorum özellikle ki uyku vaktinin geldiğini anlasın diye. Zaten artık ağzına aldığında gözleri yamulup kapanıyor 🙂
Soothie emzikler 3 aya kadar kullanılıyor. 3-6 aylık için olanı da varmış ama henüz bulamadım. Emzik kutusu da ebebekten tam bu emziklere göre. Oioi’nin uyku arkadaşı 18 aya kadar kullanılıyor. Tamam ilk 3 ay bebek ne tuttuğunu pek anlamasa da 3 aydan sonra çok ilgisini çekiyor.
Soothie’lerin vakti geçince chicco phsio soft silikon emziğini aldım. Ortodontik yapısı dil ve dişlerin anatomik gelişmesini uyarıyormuş vs vs ama gel gör ki bu da ağır! Çocuk tutamıyor ki. O kadar para verdim ziyan olmasın diye diş kaşıyıcı yaptım 🙂
En sonunda biz yine avent klasik emziklerine döndük. Bi kere kapaklı olması büyük nimet. Hafif olduğu için de en rahat onu tutabiliyor. Emzik zinciri de en hayat kurtaran ürünlerden. 3-5 yedek emzikle çıkmaktan kurtarıyor en azından. Emzik zincirlerimiz suavinex’ten. İsimli olan emzik zinciri de instagram @fairykidstr sayfasından.
Minik minik milyon tane parça olduğu için kutularda saklayarak kaybolmasının önüne geçmeye çalışıyorum. Ela’nın cukcuklama bölümü mutfağın büyük bi kısmını bu şekilde kaplıyor. İnşallah bütün sorulara cevap verebilmişimdir. Yine de sorunuz olursa yorum olarak bırakabilirsiniz. Öpücükler öpücükler xoxo
orum yapılmış
Pingback: Bir Pandela Nasıl Uyur? - Pembe Kurdeleli
Ne guzel anlatmissin canim saniyorlarki biz kolaya kaciyotuz mama daha iyi ama bak oyle olmuyor iste akla karayi seciyoruz mama ile bebek beslemem cok zor bisey emziremenin acısı bir yana kafanda kırk tane soru dolaniyor