Valla kedi besleyen hamile ve çocuklular üzerindeki baskı; 30 yaşına gelmiş kıza yapılan “evlenmicen mi sen daha” baskısıyla yarışır. O yüzden bu yazıyı yazmak şart oldu. Tüm gerçekliğiyle “objekif” olarak yazıyorum, koşun…
Kedi besleyenlerin baskıları yemeye başladığı nokta hamile kaldıklarını söyledikleri andan itibaren başlıyor. “Bebek olduktan sonra kedi olmaz, at onu!” diyen bir grup çılgın teyze aslında hamilelikte kediyle yaşamanın, bebek olduktan sonra kediyle yaşamaktan daha tehlikeli olduğundan bihaberler. Tehlike derken hemen kafanızda felaket senaryoları kurma sayın okuyucu, az sabır. Anlatacağım…
Hamileyken dikkat edilmesi gereken virüs: TOKSOPLAZMA!
Toksoplazma virüsü; hayvanlarda bulunan “toksoplazma gondii” isimli parazitin insan vücuduna girmesi ile bulaşır. Peki nereden bulaşır bu toksoplazma?
- Kedinin dışkısından
- İyi pişmemiş ve çiğ etlerden
- İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden
- Dışarıda herhangi bir nesneyi (toprak, kum, taş, duvar) elleyen ve yıkanmayan elden.
- Kedinin dışkısını ve kumunu siz temizlemeyin.
- Çiğ et ya da az pişmiş et, salam, sucuk gibi yiyecekleri yemeyin.
- Çiğ etle çıplak elle temas sonrası ellerinizi iyice yıkayın. Çiğ eti kestiğiniz bıçağı başka birşeye kullanmadan dezenfekte edin.
- Meyve ve sebzeleri bol su ve sirke ile yıkayın.
- Bahçe ve toprak ile çıplak elle temas etmeyin, ediyorsanız da ellerinizi mutlaka yıkayın.
- Ellerinizi özellikle dışarıda ağzınıza ve gözünüze sürmeyin.
- Ev kedilerinde toksoplazma yoksa dışarı çıkmadıkları sürece onlara da bulaşmaz. Hamileyken kedinizi dışarı salmayın. Kavanoz maması ve paket mama ile besleyin.
İçinizin rahat etmesi için gebelikte 3 ayda bir toksoplazma testi verebilirsiniz. Ben bu şekilde dikkat ederek bağışıklığım olmamasına rağmen gebeliği sorunsuz atlattım.
“ama tüyleri zarar veriyoooo” diyenlerin çemçük ağızlarına terlikle vurmadan önce; onu da bir sonraki “bebek ve kedi” yazısında açıklayacağım.. Takipte kalın 🙂